Opdateret d. 6. august 2015

Papirarbejdets ABC

Alt nedenstående er skrevet ud fra mine forudsætninger og efter bedste evne. Jeg fralægger mig ethvert ansvar i den forbindelse og beskriver bare, hvad mine erfaringer er.


 

I DK

Det er meget få ting ang. "papirarbejdet" der kan klares i DK og der fortælles mange fæle historier om laaaange køer og ventetid i Spanien, men tag det med et gran salt. Vi oplevede det ikke og har endnu ikke mødt nogen der har oplevet det.

Helbred

Sygesikringskort
Du skal huske at anmode om et blåt sygesikringskort inden afrejsen så du er dækket ind i udlandet fra første dag. Kortet er gyldigt i 5 år.
Det kan bestilles her.

Medicinliste
Får du dagligt medicin kan du hos din læge bede om en medicinliste. På den står der, hvilke præperater du får, hvilke doser og hvor ofte det tages.
Flemming betalte kr. 125,- for sin, mens jeg fik min gratis (en anden kommune) :-)
Det kan også være en idé, at få lægen til at udskrive medicin så du er godt dækket ind det første stykke tid og ikke skal koncentrere dig om det. Økonomisk er der ikke meget forskel på om du køber det her eller der.

Pillepas
Dette var ikke noget vi havde hørt om før afrejsen, så det havde vi ikke. Jeg har hørt, at det bør man have så det må du lige selv undersøge.
Det kan bestilles her.

Dyr
Sørg for at evt. dyr der skal med har fåetpas samt de nødvendige vaccinationer senest 21 dage før afrejsen og tjek med flyselskabet hvilke krav de stiller ang. transportboks osv.


I ES

NIE (Número de Identidad de Extranjero)
Først og fremmest skal man ha' NIE nummer (et identifikationsnummer for udlændinge i Spanien).
Uden dette kan du stort set intet foretage dig med hensyn til leje af bolig og/eller bil, oprettelse af spansk telefon, spansk bankkonto, ved sygdom eller uheld osv.
Vi kontaktede, allerede dagen efter vores ankomst en tolk som guidede os gennem dette forløb på bedste vis.

Først en tur på politistationen, medbringende vores pas + 2 kopier af dette. Da vores nummer kom ud, blev der udfyldt nogle papirer og så skulle vi hen i banken og betale for dette. Ca. € 10,- pr. person.
Alt dette var klaret i løbet af 2 timer så vi kom af med € 20,- til tolken og det er jo billigt for at føle sig i trygge hænder.
Næste dag kunne vi så (uden tolk) hente vores nye identifikation som består af et A4 ark. Sørg for hurtigt, at få lavet kopier og bær altid en på dig. NIE nummer er gyldigt i 3 måneder og bør fornyes, hvis man ikke har fået søgt residencia inden.

Telefon
Det er som i DK, en jungle at finde rundt i.
Jeg har kendskab til 3 selskaber som giver en rimelig dækning, men der kan selvfølgelig være mange flere.
Movistar (svarer til TDC), Orange og Vodafone.
De har forskellige regler for hvornår man kan hvad. Dette gælder både om kan kan oprette abonnement eller skal benytte taletidskort indtil man har fået residencia og om man kan ringe ud af landet.

Spansk bank
Der er et hav af banker og igen er deres vilkår og betingelser meget forskellige.
Flemming startede i La Caixa som krævede, at han tegnede en indboforsikring, hvis ikke han ville betale nogle årlige gebyrer.
Jeg startede i Sabadell som intet krævede, men dem findes der ikke så mange afdelinger af og det kostede en bondegård, hvis jeg hævede kontanter i en anden banks automat.
Nu er jeg flyttet til Cajamar og har ikke helt styr på betingelserne endnu.

Ayuntamiento (Rådhus)
Det er vigtigt, at gå på rådhuset og få tilmeldt sin adresse når man har fået et sted at bo. De spanske kommuner får tilskud efter indbyggertallet så derfor tæller alt. Medbring pas, NIE og lejekontrakt.

E121
For at være dækket ind helbredsmæssigt i udlandet skal du have en E121.
På borger.dk kan du printe en ansøgning om E121 ud, udfylde den og sende den som alm. post. Det er en af de ting der ikke kan klares over internettet. Jeg er ikke sikker, men mener at man skal have en adresse i ES før man kan søge.
På deres hjemmeside står der, at der kan være op til 50 dages behandlingstid, men den frist kan de ikke engang holde.

Den findes her

Økonomi

Engelsk dokumentation
For at få residencia i Spanien skal du kunne dokumentere din indtægt på spansk.
Der er to måder dette kan gøres på:
1.
Skriv til Udbetaling Danmark/International Pension og bed om nedenstående.
Udbetaling Danmark og International Pension stiller sig ofte op som helt uvidende om dette fænomen så jeg vedhæftede nedenstående eksempel da jeg mailede til dem.
Hvis du på dette tidspunkt stadig har din folkeregisteradresse i DK skal mailen sendes til Udbetaling Danmark og hvis du officielt er flyttet til Spanien skal den sendes til International Pension.
Det er vigtigt i mailen, at understrege at dokumentet 
skal være underskrevet med en anden farve end sort.
Dette skal så oversættes til spansk af en autoriseret translatør med stempler.


pension

2.
Du kan få din pension overført direkte til en spansk bankkonto og bede banken om et papir der fortæller, hvor meget der går ind pr. måned (mindst € 428,05) eller et kontoudtog der viser, at der står mindst € 5136,60 

 

Residencia

Når du skal søge residencia skal du (igen) på politistationen.
Denne gang skal du medbringe pas, dokumentation for din årlige indtægt (se ovenstående) samt E121 (+ kopier af alt dette).

Igen skal der udfyldes nogle papirer, en tur i banken for at betale € 10,60 og så får du et lille kort på størrelse med et hævekort som du altid skal bære på dig. Dette kort har en meget tynd laminering og man fristes til selv at få det lamineret ordentligt, MEN det må man ikke. Få fat i et lille plasticetui til det for ellers kan det hurtigt være "slidt op".

KOPI KOPI KOPI
Det er vigtigt, at have kopier og gerne mange af alle vigtige dokumenter. På spanske kontorer skal man medbringe originalerne OG kopier, da de ikke som i DK selv tager kopier at tingene.
Man kan få lavet kopier mod et mindre beløb i små "butikker" stort set alle steder og helt sikkert ved de forskellige politistationer.

Flytning
Ved flytning foregår alt manuelt. I DK flytter man bare folkeregisteradresse og så har diverse steder mulighed for at følge dig via computeren. Så langt er man ikke nået her i ES så der må man klare tingene selv. Der skal meldes flytning til forsikringer, telefonselskab, bank, rådhus osv.

 

Ved ansøgning om NIE og residencia skal man møde op på politistationen i Torre del Mar (øst for Malaga) kl. 9.00 for at få et nummer.